De sterren van L’Auberge du Notaire

“Waarom heeft L’Auberge du Notaire maar twee sterren?”, is een vraag die onze gasten ons regelmatig stellen, omdat mensen dat eigenlijk te weinig vinden. Dat het sterrensysteem voor hotels gaat om het aantal voorzieningen dat het hotel heeft en niets zegt over de gastvrijheid, de kwaliteit van de maaltijden en de properheid van de kamers, weten de meeste mensen niet. Daarom op ons blog een korte uitleg.

In de horeca zijn sterren een veel gebruikt symbool. Restaurants kennen de sterren één tot en met drie die Michelin toekent, hotels kennen de sterren één tot en met vijf die door de overheid worden verleend.  De Waalse regering is in Wallonië verantwoordelijk voor het vaststellen van de regelgeving op het gebied van vakantieverblijven zoals campings, vakantiehuizen, gastenverblijven en hotels.

Brandveiligheid en voorzieningen
Er zijn twee soorten kwalificaties: die voor de brandveiligheid en die voor de voorzieningen voor de gasten. L’Auberge du Notaire is volgens de wet een ‘hotel’ omdat er meer dan tien personen tegelijkertijd kunnen logeren. Om de benaming ‘hotel’ (of ‘hostellerie’, ‘motel’, ‘auberge’) te mogen gebruiken moeten het gebouw en de voorzieningen aan vastgestelde normen voldoen. De belangrijkste normen zijn die bepalingen die de brandveiligheid regelen, zoals vluchtwegen, brandalarmcentrale, brandwerende wanden en plafonds, brandblussers. Deze normen gelden voor alle hotels.

Privébadkamer
Dan zijn er de voorschriften die bepalen in welke categorie een hotel valt, ofwel hoeveel sterren een hotel krijgt. Die voorschriften gaan over de voorzieningen voor de gasten. Heeft een hotel bijvoorbeeld een privébadkamer per kamer, of een badkamer op de gang die wordt gebruikt voor gasten van meerdere kamers? Een hotel met kamers met een eigen badkamer, scoren hoger dan hotels met een gezamenlijke badkamer op de gang. Is er een schoenenpoetsdoekje aanwezig, een badmuts, zeep en shampoo? Heeft het hotel televisie op de kamer, een zwembad enzovoorts. Al dit soort zaken bij elkaar opgeteld, maken uit of een hotel één, twee, drie, vier of vijf sterren krijgt.

Wij stralen voor tien
Om drie sterren of meer te krijgen, moet een hotel in elk geval tv’s in de kamers hebben. Als die er niet zijn, kan een hotel nooit meer dan twee sterren krijgen, zelfs als er bijvoorbeeld een overdekt zwembad voor de gasten is. Wij hebben er bewust voor gekozen in L’Auberge du Notaire geen tv’s in de kamers te installeren, dus krijgt L’Auberge du Notaire nooit meer dan twee sterren. Maar voor ons maakt het niets uit of we nu twee, drie, vier of vijf sterren hebben. Wij vinden het belangrijker dat u zich bij ons welkom voelt, dat u tevreden bent over het onderhoud van het gebouw en over hoe schoon uw kamer is, dat u geniet van onze maaltijden en het ontbijt à la carte. Als dat het geval is, stralen wij voor tien.

Advertenties