2011: keuken terug naar de basis

De moleculaire keuken is uit en terug naar de basis is in. Dit is de voorspelling van culinair journalist Pieter van Doveren van het weekblad Knack voor het nieuwe culinaire jaar 2011. Zo zijn de ‘vergeten’  groenten nog altijd hot, net zoals moestuinieren of alle producten met het BIO-label. Een trend die past binnen onze manier van koken: eerlijk eten, bereid met waar mogelijk streekproducten en minstens zo belangrijk: elk afzonderlijk ingrediënt behoudt zijn smaak.

Uit de mode zijn volgens Van Doveren dure producten zoals tarbot, technieken uit de moleculaire keuken zoals de sferificatietechniek, koken met vloeibare stikstof, knettersuiker en andere technische hoogstandjes. Gerechten van vroeger in een modern jasje, crumble, kroepoek en roken zijn daarentegen volgens de journalist juist in de mode. Met het dessert tijdens het oudejaarsmenu waren we kennelijk ook op de goede weg: verschillende structuren van één product (het was mandarijn) zijn ook in. Verder schrijft hij dat producten als allerlei algen en zeewier, zure smaken van exotische citrusvruchten , bijzondere specerijen en nostalgische vleesstukken zoals wangen, keel en buikflappen in opmars zijn.