Op stap met een local: Michaël Lebeque

In deze rubriek vind je meer dan de traditionele toeristische tips. We gaan voor jou op stap met een local. Deze keer de eer aan Michaël Lebeque.

Beroep:                             zelfstandig hovenier
In deze rubriek omdat:   hij bijna iedereen kent in Vielsalm
michael lebeque

Waar vind je de locals?
“Vooral bij de dorpsfeesten in de buurt, dicht bij een bar of een barbecue.”

Wat is je favoriete winkel in Vielsalm en waarom?
“Ijzerwarenhandel L’Allemand, daar vind je echt alles voor het huishouden of voor wie wil klussen.”

Wat is typisch Salmiens volgens jou?
“Het bosbessenfeest en de heksensabbat, de optocht en het vuurwerk in het park op 21 juli.”

Wat moet je gezien hebben voor je Vielsalm verlaat?
“‘De oude leisteengroeve aan de uitgang van Vielsalm. Gedeeltelijk is die uitgeroepen tot monument. Je kunt hem het beste bereiken vanaf het dorp Neuville en dan richting Salmchâteau. Halverwege zie je dan de rots ‘du Bec du Corbeau’ en als je daar op staat heb je een geweldig uitzicht op Vielsalm.”

Wat is de mooiste plek in Vielsalm die volgens jou eigenlijk geheim moet blijven?
“Er zijn veel mooie plekjes, maar voor mij blijft de natuur en het landschap rondom onze vallei het mooiste. Ik zou mensen vooral adviseren er te gaan wandelen, fietsen of paard te rijden; voor bijna alles zijn er bewegwijzerde routes rondom Vielsalm.”

Welk Vielsalms product moet je geproefd hebben?
“De bosbes, maar niet zomaar. Je moet hem proeven op z’n ‘TchaTcha’s’ met een beetje suiker. Vervolgens is het voldoende je verse boterham (brood van Au pré fleuri) erin te dompelen.”

Waar zie je de mooiste zonsondergang?
“Op het terras van de brasserie Les Comtes de Salme. Daar kun je je koesteren aan de zon die ondergaat vanuit het perspectief van het meer. Bestel daarbij het lokale bier ‘La Vieille Salme’ om optimaal van het moment te genieten.”

Wat doe jij het liefst op een vrije dag?
“In de zomer nodigen we vaak vrienden uit om een geweldige barbecue te organiseren op de open plek in het Grote Bos, genaamd So Bêchefa. Alles is er: supergrote barbecues, tafels, een afdak en gratis toegang.”

Wat is jouw favoriete lokale/regionale gerecht?
“Dat is nou een moeilijke vraag, ik hou namelijk nogal van lekker eten. Ik hou van verse lokale producten goed klaargemaakt en dat wil niet zeggen dat het altijd perse ingewikkeld moet zijn. Alleen al een biefstuk van de Blanc Bleu Belge met huisgemaakte frieten en een salade mer verse kruiden uit mijn groentetuin… hmmmm deze vraag doet mijn maag al knorren.”

Ik ben trots op…
“De mensen die voor mij werken.”

Je levensmotto:
“Aan het begin van de dag regen, houdt de tuinman niet tegen.”

 

Advertenties