Van notariswoning tot charmehotel – de geschiedenis

(Nederlandse versie) Charmehotel en restaurant L’Auberge du Notaire is gevestigd in een voormalige notariswoning. Een bijzonder gebouw voor een plaatsje als Vielsalm. Monumenten met zo’n rijk gedecoreerde gevel en gietijzeren deur in Horta-stijl vind je eerder in steden als Namen, Brussel of Luik. Opmerkelijk is ook dat wij in honderd jaar tijd slechts de derde eigenaar zijn.

Graafschap van Salm
Volgens de overlevering gaat de geschiedenis van het bouwwerk terug tot 1600. Toen woonde Georges Wirotte er, maar niemand kan zeggen of hij het ook daadwerkelijk heeft geconstrueerd. Hij bekleedde verschillende leidinggevende functies in het graafschap van Salm wat verklaart waarom de sessies van het Hof van Salm in dit huis werden gehouden.

Kasteel van Vielsalm
Later werd het huis eigendom van de erfgenamen van George Wirotte en door schulden van dit gezin kwam het in de handen van de graaf van Salm. Het zeer ruime huis werd in de volksmond ‘château de Vielsalm’ – kasteel van Vielsalm- genoemd. In 1845 was het de Belgische staat die het pand verkocht aan Pierre-Joseph Jacques, notaris en grootvader van de toekomstige baron naar wie onze straat ‘Rue Général Jacques’ is genoemd. Toen al deed het pand dus dienst als notariswoning. In 1899 kocht rechter De Potter het onroerend goed waarop hij in 1913 de huidige woning bouwde. Notaris Alain Delire kocht het in 1977 en na zijn dood werden wij in 2005 eigenaar van dit bijzondere huis. Wij restaureerden het gebouw volledig en met respect voor de historische elementen. Waar de naam L’Auberge du Notaire –niet notoire:)- vandaan komt, laat zich dan ook niet moeilijk raden.

Wil je de verhalen en anekdotes over de verbouwing lezen? Leef met ons mee op de dag dat de ‘Zuchtende werkmannen’ op de stoep stonden.

Charmehotel en restaurant L’Auberge du Notaire, Rue Général Jacques 11, 6690 Vielsalm (0032) (0)80 78 56 70, info@aubergedunotaire.be

Advertenties