In het spoor van de Ardense jagers: historische wandeling Vielsalm

Trouw aan hun devies ‘Bied weerstand en bijt’ hebben de Ardense Jagers gedurende 18 dagen gevochten bij de Duitse inval in mei 40. Beleef het verhaal van deze elite-eenheid, gerekruteerd in de Ardennen en vermaard om zijn dapperheid. Treed zelf in het spoor van de Ardense Jagers via een 7 kilometer lange historische wandeling die begint in Vielsalm.

Tijdens deze wandeling ontdek je de verbazingwekkende geschiedenis van de Ardense jagers, grensverdedigers bij uitstek. Vanaf 10 mei 1940, heeft dit korps gedurende 18 dagen gevochten tegen een Duits leger dat hen ver overtrof in aantal en materiaal.

De door Hitler zeer gewaardeerde generaal Rommel, noemde de Ardense jagers ‘de groene wolven’ en erkende aldus hun merkwaardige weerstand. Het VVV kantoor van ‘Het land van Salm ‘ (Pays de Salm) brengt hen een eerbetoon, dat eraan herinnert dat deze “liniesoldaten” gevochten hebben en gestationeerd waren van 1934 tot 1940 in de kazerne in Vielsalm. Ook van 1952 tot 1994 bevonden zich er soldaten.

De gids op GPS, smartphone of Iphone
Sinds 1 april 2012 is een gids -o.a. in het Nederlands – beschikbaar bij de toeristische dienst in Vielsalm of download het wandelboekje op je GPS. Je kunt het spoor van de Ardense jagers ook via je smartphone of iphone volgen. Typ het adres www.vielsalm-gouvy.mobi in, klik op IB en tik de code in die op de paal op de site staat vermeld. Zo krijg je alle uitleg.

Ervaring: “De Chasseurs Ardennais hebben hun strepen verdiend dankzij hun volhardend verzet  tegenover de vijand.  Bij het horen van  hun marslied « La Marche des Chasseurs ardennais » krijg ik persoonlijk nog altijd kippenvel.  Het meest bang was ik van het Schtoukas-bombardement, zoals die bommen vielen ! Dat geluid van loeiende sirenes dat dichterbij kwam en het vliegtuig dat als een kraai op zijn prooi de bommen liet vallen…” Theo, Chasseur Ardennais in mei 1940

Meer informatie: Syndicat d’Initiative de Vielsalm, Avenue de la Salm 50, Vielsalm 080/215052.

Overnachten en eten in Vielsalm kan bij charmehotel L’Auberge du Notaire in het centrum van Vielsalm. Beschikt ook over een gastronomisch restaurant.

 

Advertenties