Must see: expositie The Golden Sixties op station Luik-Guillemins

Op het futuristische station Luik-Guillemins is tot 28 april 2013 de tentoonstelling ‘The golden sixties’ te bezichtigen. Gedurende de jaren ’60 waaide een revolutionaire wind door de economie, de cultuur en de politiek.

Een bezoek aan de expositie staat garant voor een héle dag uit als je een weekendje weg wilt naar de Ardennen en komt logeren en dineren bij het eigentijdse hotel L’Auberge du Notaire in Vielsalm.  Je vangt namelijk een aantal vliegen in één klap:

  • een treinreis van Vielsalm naar Luik door een mooi landschap (je laat de auto lekker op het parkeerterrein van L’Auberge du Notaire staan);
  • bezichtiging van het station, ontworpen door architect Santiago Calatrava;
  • bezoek tentoonsteling ‘The golden sixties’;
  • Binnen tien minuutjes ben je in het centrum van Luik om te shoppen, een hapje te eten of te drinken.

Maak gebruik van de voordelige B-Dagtripformule: voor € 18,00 heeft u een heen- en terugreis van en naar het station in Vielsalm, gratis toegang tot de tentoonstelling en een audiogids.

Atelier van Andy Warhol
In de expositie is een aantal decors verwerkt zoals de Berlijnse muur waarin een Trabant werd geïntegeerd, de observatiepost van de moordenaar van president Kennedy, De kade van Saint-Tropez tijdens een modeshow, de hippievlakte van Woodstock, het atelier van Andy Warhol in New York, of het maanlandschap waarop een man voor het eerst voet zette.

Che Guevarra wordt een poster
Legendarische namen passeren ook de revue: Jimi Hendrix die Woodstock op stelten zet, Mao die dreigend met zijn rode boekje zwaait, Mary Quand lanceert de minirok, Martin Luther King heeft een droom en Che Guevarra wordt een poster. Brigitte Bardot doet de media warm lopen en de Belgische fietslegende Eddy Merckx brengt massa’s mensen op de been.

Het station: architectuur met hoofdletter A
Station Liège-Guillemins is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Een staaltje architectuur met een hoofdletter A. In 2009 is dit paradepaardje van de Belgische spoorwegarchitectuur geopend. De reusachtige stationsoverkapping volgt de contouren van de heuvel van Cointe die achter het station ligt. Blikvanger is de kap: een technisch hoogstandje waarbij de architect gebruik heeft gemaakt van zijn ervaringen als bruggenbouwer. De vrije overspanning is 190 meter lang en de kap strekt zich verder uit over de perrons buiten de centrale hal, waardoor alle passagiers beschut zijn tegen de grillen van het Belgische weer. In totaal meet de overkapping 410 meter in de lengte en is hij 160 meter breed. Maar geen zorgen, ook voor de verstokte autorijder is de tentoonstellingsruime vlot toegankelijk.

Meer informatie: http://www.expo-goldensixties.be/nl/index.html

Advertenties