Ardenner trekpaard aan het werk in Vielsalm

Op de zaterdagen 7 juli, 16 juli en 4 augustus worden dagelijkse werkzaamheden door de gemeente uitgevoerd met Ardenner trekpaarden. ’s Ochtends worden de bloemen water gegeven en ’s middags wordt met hun hulp het gras gemaaid in het park tegenover het gemeentehuis.

Enige overlevende
De Ardenner, meestal Ardens trekpaard genoemd, stamt af van het bospaard, een groot koudbloedpaard. Hij komt van oorsprong uit de bergachtige gedeeltes van de Ardennen op het grensgebied tussen België en Frankrijk. In de 19e eeuw waren Napoleon en de Hollandse bewindvoerders erg geinteresseerd in de Ardenner. Ze werden in de oorlogen voornamelijk gebruikt voor het trekken van de kanonnen maar ook onder het zadel. De Ardenner trekpaarden waren de enige overlevende na de oorlog tussen Napoleon en Rusland.

Verslepen van bomen
Ardenners worden vaak gebruikt bij het verslepen van bomen op plekken waar voertuigen niet kunnen komen. Uit ecologische overwegingen worden ze in enkele Belgische en Franse gemeenten ingezet voor het onderhoud van parken en plantsoenen.