Ode aan de chocolade: tentoonstelling Chocol@ts in Abdij van Stavelot

De praline is een van de smakelijkste belgicismen. In het kader van het thema ‘De smaken van Wallonië’ kun je in de Abdij van Stavelot de tentoonstelling ‘Chocol@ts’ bezoeken.
Deze ode aan de chocolade blikt terug op de chocolade van vroeger, maar richt de schijnwerper ook op de chocolade van vandaag en morgen.
Te bezichtigen tot 24 februari 2013.

Een ideale uitstap als u logeert bij charme hotel L’Auberge du Notaire in Vielsalm. Dit boutique hotel vind je vlak bij Stavelot en is gevestigd in een volledig opgeknapte voormalige notariswoning.


Waalse pionier in chocolade-industrie
Chocol@ts brengt het verhaal van de chocolade in de voormalige hoofdstad van de wol, Verviers, en in het omliggende arrondissement, waar Stavelot deel van uitmaakt. Tussen 1890 en 1964 telde Verviers, Waalse pionier in de chocolade-industrie, niet minder dan veertig chocoladebedrijven die samen driehonderd chocolademerken deponeerden.

Chocolade gisteren, vandaag en morgen
De tentoonstelling is opgebouwd uit drie delen. Het eerste is getiteld ‘Chocolade gisteren’  en beschrijft de geschiedenis van cacao tot chocolade, samen met die van de talrijke chocolatiers in de regio. Het tweede luik, ‘Chocolade vandaag’, gaat over de chocolade van vandaag en legt de nadruk op vele bakker/chocolatiers uit Verviers die het chocoladeambacht nog steeds tot een kunst verheffen. Het derde en laatste deel van de tentoonstelling is ‘Chocolade morgen’. Het beschrijft de chocolade van de toekomst: de trends, de nieuwe uitvindingen, de nieuwe verwerkingsmethoden …

Chocolade bij L’Auberge du Notaire
We weten allemaal dat chocolade de eeuwige verleider is. In het restaurant van het boutique hotel L’Auberge du Notaire vind je meestal ook chocoladebereidingen op de menukaart. Het is een prachtige afsluiter van een gastronomisch diner, maar doet het ook goed in een saus bij een wildgerecht. Wie logeert en dineert of enkel dineert bij hotel restaurant L’Auberge du Notaire in Vielsalm, vindt chocoladebereidingen vooral in de desserts en in de mignardises bij de koffie na de maaltijd.

Binnenkort op dit blog meer over chocolade in Wallonië.

Advertenties