100% puur: de culinaire trend voor 2013

Back to basic, slow food. Woorden die de culinaire almanaks al in 2012 domineerden. Omdat dát is wat we tegenwoordig weer willen: eten dat eruitziet als eten. Eerlijke producten met een volle smaak, recht uit de grond of uit de zee. Authenticiteit, eenvoud en en zuiverheid zijn voorlopig blijvertjes.

Het Vlaamse weekblad Knack Weekend besteedde er maar liefst 130 pagina’s aan in de Black Culinair.

 

 

Klaar met scheikundig gefreubel
De chefs prediken weer de smaken van vroeger. Het schijnt gedaan te zijn met het scheikundig gefreubel in de keuken; weg met de ‘kaviaar van olijfolie’ en het ‘schuim van citroengras’. Niks geen gespeel meer met stikstof en geen ober meer aan tafel die je demonstreert hoe je dingen in één hap in je mond moet nemen en ze daar moet laten ‘exploderen’.

Toen geluk nog heel gewoon was
Wat we willen is terug naar ‘toen geluk nog gewoon was’, oftewel: toen eten nog gewoon lekker was. Overal in de pure keukens zie je een verschuiving van luxe ingrediënten naar basic ingrediënten. Tarbot wordt vervangen door makreel en het varken maakt al langer dan vandaag de dienst uit op de menukaarten van de betere restaurants.

De slager is de nieuwe held
Een andere verschuiving volgens Knack is: de chefs zijn niet langer de helden in de keuken; dat worden de slagers, vissers en kwekers. Omdat het product zelf steeds belangrijker wordt, is superkwaliteit van levensbelang. En dat vind je alleen bij de kleine(re) producteurs die hun producten met zorg en aandacht kweken. Regionale afkomst, is daarbij een ander sleutelwoord: het geeft ons een goed gevoel en het verkleint onze ecologische voetafdruk.

Popcorn, dé snack voor 2013
Lees hier de culinaire koers van L’Auberge du Notaire voor 2013
Lees hier de culinaire trends voor 2013 volgens de Amerikanen.

Advertenties