Het Ardennenoffensief

Wie een weekend in de Ardennen doorbrengt, kan er niet omheen: De Slag om de Ardennen (of het Ardennen offensief). Dit was het laatste grote offensief van het Duitse leger aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog en vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945. De laatste grote stuiptrekking van het Duitse leger rond Bastogne hielp niet meer: de geallieerden wonnen.

Hotel vlak bij musea 
Wil je alles weten over de Slag om de Ardennen? Wie logeert bij het stijlvolle hotel in de Ardennen, L’Auberge du Notaire in Vielsalm, vindt drie musea op maximaal een half uurtje rijden. Er zijn ook historische routes langs het pad van het Ardennenoffensief.
Wandeling in Vielsalm zelf: In het spoor van de Ardense jagers.

Musea over het Ardennenoffensief

  • Ardennen Poteau ‘44 Museum: een militair-historisch museum over de Slag om de Ardennen (winter 1944 – 1945), gelegen midden op het voormalige slagveld van Poteau, een klein dorpje in de Belgische Ardennen.
  • Baugnez 44 Historical Center: dat alles vertelt over de slag om Malmedy, en dan speciaal over het bloedbad in Baugnez.
  • Bastogne Historical Center:  Vanaf de lente 2013, komt er een nieuwe herdenkingsplaats gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, het Bastogne War Museum, op een boogscheut van het bekende Mémorial du Mardasson. Het Bastogne War Museum zal zich in een splinternieuw gebouw met een gedurfde architectuur herbergen.

Oorlogsmonument
Naast het Bastogne Historical Center vindt u het Mémorial du Mardasson; een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Slag om de Ardennen. Het ligt op de Mardassonheuvel, ten noordoosten van Bastogne, destijds het middelpunt van de zware strijd.

 

De Ardennen in Hollywood
De Slag om de Ardennen is een populair thema in films:

Advertenties