Haute couture: wijn en spijs

De perfecte match tussen wijn en spijs. Een zoektocht die nooit stopt voor gastheer Mart van der Heijden van L’Auberge du Notaire. “Intelligente wijnen met diepgang tillen een gerecht naar het niveau van haute couture.”

Owner of the hotel ardennesFilosofie
In huize du notaire komen Waalse streekproducten op tafel die een Frans-mondiale bereiding krijgen. Kunst is om daar de best passende wijn bij te serveren. Of andersom. “Heb je een karaktervolle wijn in huis, maak daar dan het gerecht bij dat ie verdient”, zo redeneert Mart. Die filosofie vindt hij terug bij wijnhuis Grafé lecocq uit Namen. “Ons contactpersoon Emmanuel Bonaventura voelt feilloos aan hoe het werkt bij L’Auberge du Notaire: hij komt met een nieuwe wijn; wij kunnen niet slapen eer we er een gerecht bij hebben bedacht.”

 

Grafé Lecocq wijnhuis onder trambaanWijnvaten in oude tramtunnel
Grafé Lecocq, al  130 jaar een begrip voor wijnminnend België.

De uitgehouwen rotsen waardoor vroeger de tram omhoog klom naar de Citadelle in Namen, bieden nu onderdak aan 1.200 eikenhouten vaten gevuld met druivennat. Met een luchtvochtigheid van 90% en een constante temperatuur van 11 graden Celsius, biedt de oude trambaan volgens Emannuel de meest ideale omstandigheden om de wijnen te laten rijpen.

 

Wijnhuis Grafé Lecocq Namen800.000 flessen
Een bezoek aan Grafé Lecocq is de omweg waard. Onder de kathedraal St-Aubain en het Paleis van Justitie, ook in Namen, wachten zo’n 800.000 flessen op hun bestelling.  Grafé Lecocq bottelt en etiketteert de wijnen zelf. “Grafé Lecocq heeft een uitgelezen selectie Franse wijnen en dat komt ons goed uit”, lacht Mart.

 

Gastheer Mart van der HeijdenEcho van de Ardenner bossen
De favoriete wijnen van de gastheer zelf? “Ik vind de Fixin uit de Bourgogne een verrassing. Hij is als een klein, lelijk autootje die bij de start een enorm vermogen onder de motorkap blijkt te hebben. Bovendien echoot hij wat de Ardenner bossen voort-brengen. En dus drink je hem het best bij wild.”

Voor de witte wijn kiest Mart de Santenay, ook uit de Bourgogne. “Voor mij is dat het vlaggenschip van de witte Bourgognes: hij geeft verschillende smaken af; hij is mineraalrijk, een beetje vettig en je proeft gegrilde hazelnoten. Bij bijvoorbeeld Sint Jacobsnoten en paddestoelen geeft hij op het juiste moment de juiste smaak.”

Bekijk website van charmehotel en gastronomisch restaurant L’Auberge du Notaire.
Meer informatie over Grafé Lecocq


Advertenties