De perfect gedekte ronde tafel in 10 stappen

Je eet gezelliger aan een ronde tafel dan aan een rechthoekige. Zeker als je met een groter gezelschap bent, of met een oneven aantal. Een ronde tafel correct dekken, is niet eenvoudig. Mart van L’Auberge du Notaire laat je zien hoe het moet voor vier personen.

centimeter in het midden1. Strijk allereerst het tafelkleed nog een keer als het op tafel ligt. Zo krijg je een tafel zonder vouwen. En je weet het: een goed begin is het halve werk.

2. Zoek daarna een gewone huis-tuin-en-keukenrolcentimeter op. Die leg je in het midden over de tafel. Zo de lijn van waaruit je gaat werken is klaar.

3. Plaats 2 stoelen in de lijn van de centimeter. Verleg de centimeter en plaats de overige 2 stoelen ook daar. Het is belangrijk dat je stoelen goed staan, anders gaat het mis.

 

bestek poetsen

4. Poets je bestek op. Niks zo onsmakelijk als messen en vorken vol vlekken van de vaatwasser, of erger nog, etensrestjes. Het is zo gebeurd en je gasten zullen het waarderen.

5. Dek alleen met het bestek voor het voorgerecht. Het is chique om voor elke gang opnieuw te dekken.

bestek op tafel6. Plaats je bestek 1 cm van de tafelrand. Zoals je op de foto ziet, ligt het mesje onderaan recht tegenover het vorkje bovenaan. Zo doe je dat overal. Ziet er al strak uit, nietwaar? Een eventueel broodbordje met olievoorziening plaats je net iets hoger. Let erop dat je broodmesje in de pakrichting ligt, dus in dezelfde richting als het mes waar je mee eet.

glazen erop7. Dan is het tijd voor de glazen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor het bestek: we drinken graag uit vlekkeloze glazen. Tip: om je wijn- en waterglazen mooi te houden, was ze met de hand af. Het is wel wat werk, maar het loont de moeite: je krijgt geen vaatwasstrepen op je glas.Het waterglas plaats je precies boven het mes, het wijnglas net schuin erachter.

klaar8. De finishing touch: de servetten. Er is niks mis met papieren servetten, voor het ontbijt of zo. Krijg je gasten om te dineren, zorg dan voor stoffen servetten, dan houden je gasten hun lippen heel. Gebruik je toch papieren servetten, stel dan voor iedereen een Labello beschikbaar. De opgerolde servetten liggen in dezelfde lijn als die van het wijnglas.

 
9. Bloemetje op tafel: maak het zo bont als je zelf wilt. Je bent wie je bent en dus heb ik daar geen regeltjes voor.

10.Kaarsje erop en klaar is Kees. Een diner bij kaarslicht verhoogt de sfeer. Stop je lievelingsmuziek in je installatie en laat je eten niet aanbranden. Succes!

Hartelijke groet van Mart.

Advertenties