Blauwe parels van het bos

De blauwe bosbes (myrtille in het Frans) is fijn van smaak en rijk aan vitamine C. In de naaldbossen rondom Vielsalm, liggen ze voor het oprapen. Vielsalm is niet voor niets de hoofdstad van de blauwe bosbes. Elk jaar, op 21 juli, is er een feest, opgedragen aan deze lokale vedette.

Blauwe bosbesOogsttraditie
De vochtige en ietwat zurige bosgrond, gecombineerd met koude winters, zijn de ideale biotoop voor de blauwe bosbes. Ze groeien in de schaduw van de loof- en naaldbomen. Eind juni, als de zomer in volle gang is en de bosbessen bijna rijp zijn, verheugen de dorpelingen zich al op de oogst die hier een ware traditie is. En net zoals met de zoektocht naar champignons, heeft ook hier iedere plukker zijn geheime plek.

Niet eenvoudig
Het plukken van de bosbessen is niet zo eenvoudig. De bessen zijn verstopt onder de bladeren en laten maar moeilijk los. Met een mandje in de ene hand en een speciale, houten kam in de andere, plukt iemand ongeveer een kilo tot 1,5 kilo per uur. Maximaal.
Meer informatie over het bosbessenfeest.
Let op: L’Auberge du Notaire handhaaft de sluitingstijden ook tijdens deze feestdagen; niet iedereen komt tenslotte voor de feestelijkheden. Dit betekent dat het hotel zoals gewoonlijk om 0.00 uur sluit om de nachtrust van onze gasten te garanderen.

 

Advertenties