De waarheid over het leven van een kok

cooking-cartoonDit bericht vonden we op Facebook: de waarheid over het leven van een kok. Met humor lees je over de beperkingen van het vak… Geschreven door Yannick Chauvet, een Franse kok. Wij vonden de meeste punten op zijn lijst de moeite van het vertalen waard. Sommige zijn heel herkenbaar; in elk geval vonden wij het leuk ze te lezen.

 

  1. Je handen weerspiegelen je vak. Gevild, gesneden, verbrand.. ze zijn een open boek over jouw problemen en ongelukken in de keuken.
  2. Je zult je hele leven lang rugklachten hebben.
  3. Je zult aan chronisch slaapgebrek lijden.
  4. Als je vrienden hebt, ga je die verliezen, omdat je ze nooit zult zien op een feestje, een verjaardag, een avondje uit. En ja, je werkt alle weekenden, de nationale feestdagen, tijdens de vakanties, met kerst, Pasen, Valentijn, oud en nieuw…
  5. Je bent onderworpen aan voortdurende stemmingswisselingen
  6. Je brengt het merendeel van je leven door in een kleine, sombere ruimte. Luidruchtig, verschrikkelijk warm, vet, kleverig, stinkend met een groepje mensen dat de enige sociale link is in je leven.
  7. Je gaat veel werken, echt veel. Je gaat je zelfs afvragen of het legaal is.
  8. Jouw sociaal leven bestaat niet, je ziet alleen de collega’s van het werk, je werkt met ze, je gaat met ze uit, je slaapt zelfs met ze. Ze kennen je beter dan jouw familie of vroegere vrienden.
  9. Je verliest de gewoonte een interactie aan te gaan met mensen.
  10. Je raakt verslaafd. Aan alcohol, drugs, sigaretten, zelfs aan energiedrankjes.
  11. De enige momenten op een dag dat je kunt zitten, zijn die als je naar het toilet gaat.
  12. Jouw werkdagen zijn langer dan de werkdagen van de meeste van je ‘normale’ vrienden
  13. Jouw kortste werkdag is langer dan de langste werkdag van jouw ‘normale’ vrienden.
  14. Jouw langste werkdag komt overeen met de helft van een werkweek van een franse ambtenaar, zelfs meer.
  15. Je wordt of dik, of mager
  16. Je eet de hele tijd, het maakt niet uit welk uur van de dag het is.
  17. Je staat onder constante druk, je zult nerveus en gestrest zijn.
  18. Er wordt continu een 110% inzet gevraagd.
  19. Je gaat fouten maken, maar daar heb je geen recht op, en je superieur gaat je haarfijn laten voelen dat je in de stront zit.
  20. Je bent nooit ziek.
  21. Er wordt van je gevraagd het werk ten alle tijden voorrang te geven. Voor je sociale leven, familie en vrienden. Eigenlijk is dat niet zo moeilijk, want je heeft geen sociaal leven.
  22. Als je een vriend of een familielid wilt helpen met advies als ze aan het fornuis staan, zullen ze daar niet blij mee zijn.
  23. Hoe beter het restaurant, hoe langer de werkdagen en hoe lager het salaris.
  24. Als je een vrouw bent, moet je 100 x harder werken, 100 x beter zijn dan een man en hun sarcasme kunnen verdragen.
  25. Niemand in je omgeving zal ooit begrijpen hoe moeilijk jouw vak is. Immers, bij Top Chef lijkt ook alles makkelijk.
  26. Jouw vriend/vriendin moet per sé in hetzelfde vak werken, anders zal hij/zij nooit jouw levensstijl begrijpen. Als je zo’n zeldzame parel vindt, probeer hem/haar dan vooral te houden!
  27. Hij of zij zal zeggen als je thuiskomt van het je werk dat je stinkt naar vis, de frituur, zweet, dat je plakt en dat je adem ruikt naar knoflook en uien.
  28. De enige kerst in 10 jaar dat je een keer vrij bent, vraagt je familie je voor hen te koken.
  29. Als je bij vrienden of familie eet, kijkt iedereen je aan, wachtend op je oordeel over de geserveerde gerechten.
  30. Iedereen denkt dat je alle recepten ooit gecreëerd door de mens, in je hoofd hebt zitten.

Het slotpleidooi van Yannick: Mocht je ondanks dit alles toch de stap richting het professionele koken willen zetten, ga je gang, hou vol en geef niet op. Na al die tijd heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze om kok te worden. Het is nog altijd een prachtig vak.