Authenticiteit: de benzine van L’Auberge du Notaire

Smartphone en tablet verdwijnen thuis in de la en Flow Magazine gaat mee in de koffer.  Massarestaurants worden geschrapt, een lijstje met eerlijke eetadresjes zit zorgvuldig opgeborgen in het zijvak van de handtas. Het hotel of de B & B moet kleinschalig en persoonlijk zijn. Authenticiteit wordt dat genoemd. En laat authenticiteit nou net de benzine zijn waarop L’Auberge du Notaire loopt.

Oude vloeren die kraken zoals ze dat in een oud huis horen te doen.

Oude vloeren die kraken zoals ze dat in een oud huis horen te doen.

Om te beginnen is er het pand. Een statige oude notariswoning die biedt wat een oude notariswoning zou moeten bieden: grandeur, vervlogen chic. Achter de rijkelijk gedecoreerde gevel was vroeger het notariaat waar donkere lambriseringen, kroonluchters en opzichtige stucwerk de klanten moesten imponeren. Nu zijn de gasten ervan onder de indruk tijdens hun ontbijt en diner.

De originele houten vloeren in de gastenkamers en in de gangen vertellen het leven van de notaris en zijn gezin: daar waar een van de dochters haar bureau had staan, vind je nog de groeven die het gewiebel op haar bureaustoel veroorzaakte. Die oude vloeren kraken zoals die in een oud huis horen te doen en dat maakt onderdeel uit van de charme van ons pand. Bijkomend voordeel: eens gestofzuigd en gedweild, zijn ze kraaknet.

Lokale producten van lokale leveranciers
Dan het eten. Zo lokaal mogelijk, de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Vlees, kazen, bieren, brood. Alles zo ambachtelijk mogelijk en te koop in de buurt. Wild in de herfst? Het vliegt bijna vanuit onze achtertuin de keuken in. Pure en eerlijke bereidingen, daar staat onze keuken inmiddels om bekend. Het heeft een aantal jaren geduurd om een eigen stijl te vinden die ook nog eens verkoopt. In die tijd ontdekten we dat de ‘boerenkeuken’ van de Ardennen niet terugschrikt van een flirt met wereldse smaken. En dat kwam ons goed uit, want het is een sport voor ons om lokale traditionele producten en bereidingen die zelfs onze (groot)moeders al jaren geleden uit hun repertoire hebben geschrapt, van een nieuw jasje te voorzien. Dus toen in 2008 de crisis uitbrak en de culinaire trend back to basic werd, bekeken wij nog eens onze bedrijfsfilosofie, opgeschreven in 2005. En wij zagen dat het goed was.
Naar de website van L’Auberge du Notaire, door Zoover uitgeroepen tot beste hotel van België 2013.

Mart bij de ambachtelijke bakker Dimitri Willemet,  van Au Pré Fleuri.

Mart bij de ambachtelijke bakker Dimitri Willemet, van Au Pré Fleuri.

Advertenties