De eerste huisgerookte zalm en kazen

De rookkast heeft zijn eerste testserie erop zitten: gerookte zalm en gerookte kazen: Orval en Val de Salm. Over de gerookte zalm waren we tevreden en de gasten die hem hebben geproefd ook. De gerookte kazen daarentegen zijn ronduit mislukt…
Op maandagmiddag, na de schoonmaak en de boekhouding drinken op ons gemak een biertje in café Le Relais in Manhay, een fijne en rustige vergaderruimte voor ons. Daar praten we over de eerste rookresultaten.
café Manhay

Hoewel we tevreden zijn over de gerookte zalm, wil Mart toch nog finetunen: langer laten marineren in het kruiden-whiskymengsel. Verder niets: “Hij was zo verrekte zacht en lekker.” Het roken van de Orvalkaas en de Val de Salm is finaal mislukt. “Rampzalig”, zegt Mart daarover. “Ze smaakten naar asbak. Ik heb ze te lang en te intensief gerookt.” Hij heeft inmiddels Beemster extra belegen en de komijnekaas gerookt die de ouders van Monique hebben meegenomen en die zijn verrukkelijk.

Smaken van vroegerDSC_0167
Het antwoord op de vraag waarom Mart graag wilde gaan roken, is simpel: “Ik ben gek op gerookte spullen: worst, kaas, vis, runderrookvlees. En vroeger op Zware Van Nelle :). In deze regio kunnen we geen gerookte kaas vinden en runderrookvlees ook niet altijd. Ik hou van de smaken van vroeger; die willen we laten terugkomen in onze keuken. Ik ken geen restaurateur in de buurt die bereidingswijzen als roken, drogen en pekelen in eigen huis doet. Ik vind dat een pluspunt voor onze zaak.”

 

Worsten maken met twee slagers
Vorige week zijn twee bevriende slagers uit de buurt naar de rookkast komen kijken. Binnenkort gaan we bij ons met z’n vieren worsten te maken en die vervolgens in ons smokehouse te roken. Houd ons blog in de gaten of volg ons via Facebook.
gerookte beemster

 

Advertenties