Betsie is geslacht

Ons bio huisvarken Betsie is geslacht. Ze was niet zo heel groot: 75 kg leeg gewicht, dus zonder de ingewanden. Voor de reuzel en de kaantjes hebben we daarom gebruik gemaakt van de twee zussen van Betsie🙂 Wel hebben we prachtig mager spek en ander mager vlees. Mart houdt zich vooral bezig met de verwerking van het vlees van Betsie en het roken ervan.
huis gerookt spek
(klik op de foto om te vergroten)

Huis gerookt spek bij ontbijt… wanneer?
Het roken van vlees, vis en groenten is Mart zijn pakkie an. Sinds een jaar roken we bijvoorbeeld onze eigen zalm, forellen, paprika’s etc. Hoe pakt hij Betsie rooktechnisch aan? Mart: “Ik begin met het spek. Allereerst zet ik het spek in een zout-kruidenmengsel. Hiervoor gebruik ik zeezout, kardemom, venkel, sechuanpeper, chili, suiker en steranijs. Na vier dagen ververs ik het mengsel en laat het spek vervolgens nog twee dagen marineren. Dan moet het een dag drogen en gaat het ongeveer acht uur de rookoven in.” Een snelle rekensom leert dat als alles goed gaat, we in het weekend van 5-6-7 juni ons eerste huis gerookte spek bij het ontbijt kunnen serveren. Volg dit blog om te zien wat we nog meer voor lekkers maken met het vlees van Betsie!