Fijn keukengerei: de coticule slijpsteen

Een van onze favoriete keukengereedschappen komt uit Lierneux, een dorpje op een kwartiertje rijden van Vielsalm waar L’Auberge du Notaire is gehuisvest. ‘Ardennes coticules’ wint als enige nog de coticule, een grofkorrelige steensoort die het hardste staal vlijmscherp krijgt. Ardennes beroemdste slijpsteen is momenteel hip bij traditionele natscheerders en topkoks. Onlangs ontving Ardennes Coticule het label ‘handmade in Belgium’, wat wil zeggen dat de slijpstenen 100% handgemaakt zijn, handgevormd worden waardoor ieder exemplaar uniek is, ze op traditionele wijze worden gemaakt en lokaal geproduceerd.
slijpsteen coticule Ardennen
Meest zuivere coticule ter wereld
Ardennes coticule mag er trots op zijn de meest zuivere coticule ter wereld te vinden in de groeve die de naam Thier del Preu draagt. En meest zuiver wil zeggen dat de kleur egaal is, zodat er geen andere mineralen of ijzerverbindingen in zitten die zorgen voor onzuiverheid. Het blijft een kunst zoveel mogelijk van het uitzonderlijke materiaal uit een stuk rots te halen. Er is ongeveer één kilo coticule te verkrijgen uit één a twee ton rots. De ontginning is een zeer tijdrovend, arbeidsintensief en kostbaar werk dat onder invloed van allerhande weersomstandigheden slechts enkele maanden per jaar kan plaatsvinden.

Wereldwijd voor de kramen langs
Dankzij voormalig mijningenieur Maurice Selis wordt het Ardense slijpwonder nog gewonnen. Hij kreeg een aantal mede-ingenieurs warm om de steengroeve nieuw leven in te blazen toen de laatste nazaten van het familiebedrijf Burton de bijltjes aan de wilgen hingen. De steengroeve had meer dan tweehonderd jaar bestaan en de mijn was verouderd. Sinds 1998 werkt Selis fulltime voor de groeve en liep hij wereldwijd voor de kramen langs om de specifieke eigenschappen van de slijpsteen te promoten. En met succes.

handmade in belgiumHoe werkt de slijpsteen?
Maak de steen nat voordat je begint. Wrijf dan langzaam het lemmet van je mes onder eenzelfde hoek enkele keren in dezelfde richting over de slijpsteen. Gouden regel: hoe groter de hoek, hoe langer het mes scherp blijft.

Website
Neem eens een kijkje op de fraaie website van Ardennes Coticule, die bevat ook een webshop waar je de slijpstenen kunt bestellen.
Bovendien vind je een een kleine collectie foto’s en video’s op Pinterest.

Advertenties