Op stap met een local: Anne-Françoise Lecomte

Anne Françoise Lecomte kineIn de rubriek ‘Op stap met een local’ vind je meer dan de traditionele toeristische tips. Locals wijzen je de weg naar de verborgen plekjes van de gemeente Vielsalm, de must sees voor wie dit stadje in de Ardennen bezoekt. Vandaag gaan wij, Mart en Monique op stap met Anne-Françoise Lecomte uit Salmchâteau.

Bekijk hieronder de tips van Anne-Françoise

Naam:                            Anne-Françoise Lecomte
Beroep:                          fysiotherapeute
In deze rubriek omdat: zij er voor zorgt dat de inwoners van de gemeente Vielsalm in vorm blijven.


Waar vinden we de locals?

“Overal tijdens de activiteiten die worden georganiseerd in alle dorpen van de gemeente Vielsalm: ‘les joggings de la Salm’, de zomeravondwandelingen op donderdagavond, de rommelmarkten, de dorpsfeesten, het feest van het meer, het tennistoernooi…”

Wat is jouw favoriete winkel in Vielsalm? En waarom?
“Voor praktische zaken voor het leven van alledag: ijzerwarenwinkel L’Allemand, van Jean Marc Bruyère. Het is net de grot van Ali Baba. Je vindt er echt alles op het gebied van schoonmaken, doe-het-zelven en decoratie. Ik kom ook graag bij ‘La Toilerie’ hier in ons dorp Salmchâteau, voor talloze cadeau-ideeën zoals sieraden, zeepjes of decoratiestukken. Om cadeau te geven of om jezelf te verwennen.”

Wat is typisch Salmiens?
“De heksen – les macralles – en hun folklore. Het bosbessenfeest op 21 juli.”

Wat moet je gezien hebben voordat je Vielsalm verlaat?
“Het meer van Vielsalm, vroeg in de ochtend of bij zonsondergang. In mijn dorp Salmchâteau: het slijpsteenmuseum en de torens van het kasteel (hele mooie omgeving).

Wat is de mooiste plek van Vielsalm (die eigenlijk geheim zou moeten blijven?)
“Ik kan zo geen unieke plek benoemen, elk dorp  en gehucht van de gemeente is een bezoekje waard. Om een beeld van Vielsalm te krijgen, kun je naar de top van de heuvel ‘de la Fosse roulette’ klimmen. Dan kom je op de ‘bec du corbeau’ en het uitzicht over Vielsalm daar is geweldig.”

Welk streekproduct moet je geproefd hebben?
“De bosbessen: de bosbessentaart, de bosbessenlikeur, de bosbessen bonbons, de paté met bosbessen. En het bier van Vielsalm ‘La Vieille Salme’ en de kaas ‘le Goronny’.”

Waar zien we de mooiste zonsondergang?
“Op de heuvel bij Bonalfa.”

Het is mooi weer, je hebt een vrije dag, waar ga je heen en met wie?
“Een wandeling met Monique 🙂 over de toppen van de gemeente richting Hébronval en de heuvel van Colahan. Gevolgd door een picknick in de natuur. Of als het mooi weer is, een dagje Bêchefa, in het grote bos van Vielsalm. Je kunt daar heerlijk wandelen en barbecueën met vrienden.”

Waar ben je trots op?
“Ik ben er simpelweg trots op dat ik Salmienne ben, meer gepreciseerd ‘Salmiote’ dat is de naam van de inwoners van Salmchâteau. Voor de vriendelijkheid die regeert in de kleine dorpjes van de gemeente, voor de fantastische natuur in elk seizoen.”

Advertenties